Legea impozitului specific a fost votată la Senat

person Horeca
access_time_filled

impozitspecificPropunerea legislativă privind impozitul specific unor activități din sectorul turistic, hotelier, al restaurantelor și alimentației publice, înregistrată la Senat cu numărul L626/2015, a fost votată în ședința Plenului Senatului din data de 15 februarie a.c, cu 87 de voturi pentru și 6 voturi împotrivă.

Actul normativ, al cărui inițiator este deputatul PSD, Mircea Dobre reglementează aplicarea impozitului specific anual, adică impozitul datorat de contribuabilii din anumite domenii de activitate, și anume, persoanele juridice cu activități corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 și 5630, din domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică.

Prevederile legale se aplică celor care realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la cinci milioane de euro și au un număr mediu anual de salariați mai mic sau egal cu 250.

Mai clar, prin această reglementare legislativă, contribuabilii vor plăti în mod obligatoriu o sumă către bugetul de stat, fie că fac profit, fie că nu. Concret, hotelierii și proprietarii de baruri și restaurante vor achita o sumă fixă în fiecare an, pe baza unor criterii simple și clare. Mai mult, introducerea impozitului specific va permite o simplificare a contabilității și o reducere a presiunii controalelor fiscale.

Liderul senatorilor PSD, domnul Mihai Fifor, apreciază că înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit specific pentru societățile din turism și alimentație publică va duce la eliminarea concurenței neloiale în cadrul industriei, mai exact, între cei care își plătesc taxele și impozitele și cei care nu își declară veniturile sau își majorează cheltuielile pentru reducerea bazei de impozitare. „Prin această propunere legislativă ne îndeplinim promisiunea făcută celor din domeniile amintite și creăm bază pentru o competiție corectă și echitabilă între cei care operează pe această piață”.

PSD a inițiat această lege în urma unor consultări cu reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc și cu cei din industria de alimentație publică, avându-se în vedere creșterea calității serviciilor în turism și descurajarea evaziunii fiscale.

Susținerea introducerii unui astfel de impozit rezultă și din analiza datelor financiare aferente anului fiscal 2014, puse la dispoziție de către Agenția Naționala de Administrare Fiscală (ANAF). în urma aplicării impozitului specific, pe baza calculelor făcute de către inițiatorii legii, ar rezulta un impozit declarat de aproximativ 73 milioane lei. Comparativ cu impozitul plătit de acești contribuabili în 2014, adică 60 milioane lei, rezultă o diferență de 13 milioane de lei, adică peste 4 milioane de euro, care ar putea reveni bugetului de stat.

Propunerea legislativă urmează să ajungă la Camera Deputaților, care are vot decizional în acest sens.

Sursa: Comunicat de presă – Grupul Parlamentar PSD din Senat.

Sursă foto: www.ziarulunirea.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302