Legea Turismului dezbătută de principalii factori de decizie
Parlamentarii dezbat în perioada 3-4 august 2011, la Olimp, proiectul Legii Turismului, în cadrul unor întâlniri la care participă toți factorii implicați: reprezentanți ai autorităților locale, ai patronatelor din turism și ai asociațiilor de promovare de pe litoral, dar și ai Ministerului Turismului. Sulfina Barbu, moderatorul lucrărilor și președintele Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, a declarat în cadrul dezbaterilor de ieri că își dorește ca Legea turismului să fie funcțională cel puțin zece ani și crede că aceasta ar putea intra în vigoare încă din toamna lui 2011.
„Ne dorim ca această lege să devină o lege cadru pentru dezvoltarea turismului în România, o lege care să reglementeze nu numai turismul de pe litoral, ci și turismul din celelalte zone, mă refer la turismul rural, la turismul montan, la agroturism, la toate zonele, la turismul balneo și ne dorim ca această lege să fie funcțională cinci-zece ani de acum încolo și să nu mai fie necesară modificarea ei”, a declarat Sulfina în cadrul dezbaterilor din 3 august, când deputații din Comisia de Administrație Publică s-au întrunit pentru a analiza proiectul Legii turismului.
Sulfina Barbu consideră că Legea Turismului va duce la finanțarea cu prioritate a lucrărilor de infrastructură de către Guvern și va determina o mai bună colaborare între autoritățile centrale și locale.
„În primul rând, finanțarea lucrărilor de infrastructură cu prioritate de Guvern prin MDRT este o prevedere din această lege și elaborarea metodologiilor pentru toate tipurile de obiective turistice, care astăzi vedem că nu sunt reglementate, mă refer aici inclusiv la monumentele istorice, la obiectivele turistice în care avem resurse cu caracter terapeutic și la multe alte obiective. De asemenea, în privința colaborării dintre autoritățile centrale și autoritățile locale, am prevăzut că toate metodologiile, toate avizele și absolut toate proiectele se elaborează de către autoritățile centrale în colaborare cu autoritățile locale altfel nu cred că cineva poate să dezvolte turismul în România de unul singur, nici operatorii nu pot să o facă singuri fără reglementări clare, nici autoritățile centrale și locale nu pot să facă fără operatori puternici”, a explicat Sulfina Barbu.
Cerințele hotelierilor și patronatelor
Hotelierii și patronatele de pe litoral au cerut ieri, la Olimp, ca plajele să fie administrate de autoritățile locale, să se reducă evaziunea fiscală de la malul mării, să existe ajutor de la stat pentru promovare și să scadă taxele în sezon, potrivit Adevărul de Seară de Constanța.
Principala solicitare venită din partea hotelierilor, asociațiilor patronale, dar și a primarilor prezenți la întâlnire a fost transferul plajelor în administrarea autorităților locale, adică o descentralizare totală. Este un punct asupra căruia toți cei prezenți au căzut de acord. „Plajele reprezintă domeniul public al statului de interes național, așa cum sunt prevăzute în Constituție, și sunt în administrarea statului. Pentru autoritățile locale mai intervine problema întreținerii acestor plaje, atât pe perioada sezonului estival, cât și în afara lui”, a mai spus președinta comisiei.
Principalul argument al celor care au cerut acest lucru este că nimeni nu știe mai bine de ce are nevoie turistul, decât cei care lucrează cu și pentru turiști. „În momentul de față, hotelierii subînchiriază plajele de la operatori, pentru a le oferi gratuit turiștilor care le vin în hotel. Șezlongul și umbrela sunt gratuite de la hotelieri, ori operatorii percep bani pe ele. Aici este încurajată și evaziunea fiscală pentru cu nu știu dacă este vreun operator de plajă care să dea bon fiscal pentru umbrelă și șezlong”, a declarat și Corina Martin, președintele Asociației pentru Promovarea Litoralului și Deltei Dunării. Aceasta a spus că această practică a operatorilor a făcut ca evaziunea pe litoral să ajungă la 50 – 60%.
Referitor la cerința de transfer a plajelor la autoritățile locale, Sulfina Barbu s-a declarat de acord. Are însă unele îndoieli. „Cred că va fi un pas înainte transferul plajelor la autoritățile locale, asta dacă nu vor da autorizări de construcție așa cum au fost date de-a lungul timpului: construcții pe plaje și lucrări de amenajare a plajelor în timpul sezonului”, a spus Sulfina Barbu.
Sulfina Barbu a precizat că Legea turismului ar putea intra în vigoare din toamna acestui an. „Eu cred că suntem pe un drum bun și dacă reușim în această toamnă, și asta ne-am propus, ca în primele ședințe să dăm votul final pe lege și apoi să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaților, Camera Deputaților fiind cameră decizională, putem să avem în această toamnă o lege a turismului”.