Noi măsuri de protecție sanitară pentru clienții teraselor și plajelor

person Horeca
access_time_filled

începând cu data de 1 iunie a.c., sunt permise activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică (terase) și totodată sunt permise activitățile de operare a plajelor turistice.

Aceste prevederi sunt cuprinse în Ordinul comun nr. 1.809 din data de 29.05.2020 emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri alături de Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și, respectiv, Ordinul comun al Ministerului Economiei, Energieiv și Mediului de Afaceri nr. 1.810 din data de 29.05.2020, emis împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prin cele două acte normative au fost stabilite măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-o primă fază a repornirii activităților din domeniul turismului. Astfel, măsurile sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul alimentației publice și, respectiv, pentru toți operatorii economici sau, după caz, administratorii care desfășoară activități de operare a plajelor turistice. în egală măsură, toți clienții teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul românesc au obligația de a le respecta.

PRINCIPALELE MĂSURI SPECIFICE DE PROTECÈšIE A CLIENÈšILOR îN SPAÈšIUL SPECIAL AMENAJAT DIN EXTERIORUL UNITĂÈšII DE ALIMENTAÈšIE PUBLICĂ (TERASE):

terasemasuriprotectie

  • La intrare se va face un triaj observațional, iar accesul clienților cu simptome vizibile de infecție respiratorie va fi interzis;
  • Operatorii economici din sectorul alimentației publice se vor asigura că la intrare și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, precum și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
  • Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (exemplu: înspre și dinspre toaletă);
  • Se va interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință;
  • Se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască și mănuși, iar mănușile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;
  • Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei;
  • Se stabilește un număr de maxim 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu;
  • Se asigură respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între ocupanții meselor alăturate;
  • Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului;
  • Va exista, totodată, un registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât în cazul apariției un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică;
  • Se asigură că se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

PRINCIPALELE MĂSURI SPECIFICE DE PROTECÈšIE A TURIȘTILOR PE PLAJELE DE PE LITORALUL ROMâNESC:

  • Operatorii economici sau administratorii, după caz, au obligația de a amplasa la loc vizibil regulamentele de acces și de comportament pe plajă și totodată de a asigura măsuri pentru respectarea unei distanțe de 2 metri (stânga/dreapta, față/spate) între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite;
  • Administratorii vor asigura accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menținerea distanței fizice, descurajarea aglomerării și limitarea adunărilor mari și vor adopta măsuri pentru restricționarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depășite și distanța fizică nu poate fi menținută;
  • Accesul va fi asigurat prin puncte de intrare clar semnalizate și vor fi stabilite culoare unidirecționale, separate, de intrare si de ieșire, cu semnalizarea distanțelor corespunzătoare;
  • Rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic și / sau adoptarea de ore strategice de funcționare sau criterii de închidere flexibile;
  • Trebuie să se mențină o distanță de cel puțin 2 metri între persoane (inclusiv angajați) în orice moment, cu excepția membrilor aceleiași familii sau dacă siguranța activității de bază necesită o distanță mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele);
  • Se amenajează zonele de lucru (de exemplu, scaune pt salvamari, turnuri) astfel încât, cei care prestează servicii pe plajă să stea distanțați la cel puțin 1,5 metri. Atunci când distanțarea nu este posibilă, trebuie să se prevadă utilizarea măștilor de protecție sau să se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas;

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302