Ziua internationala a Chefilor 2010
Ziua internationala a Chefilor 2010
20 de milioane de bucatari chefi din intreaga lume au sarbatorit pe 20 octombrie 2010 Ziua Internationala a Chefilor, organizata anual la aceasta data de World Association of Chefs’ Societies (WACS). Organizata pentru prima data in 2004, International Chefs Day a devenit una dintre cele mai importante zile pentru chefii din intreaga lume. Scopul acestui eveniment este acela de constientizare a importantei acestei meserii in randul breslei bucatarilor. in toata lumea au fost organizate cu aceasta ocazie demonstratii culinare, competitii de profil, seminarii despre meseria de bucatar si evenimente caritabile.
Tema editiei de anul acesta a fost “Go green with chefsâ€. Presedintele WACS, Gissur Gudmundsson a declarat ca“acest eveniment reprezinta o minunata oportunitate pentru orice chef din lume, fie ca are o afacere mica sau mare, sa ia parte la campania pe care o lansam: Go green with chefs. Multi privesc conceptul green ca un lucru intimidant. Toata lumea cunoaste acest concept, dar nu toti inteleg ideea din spatele acestuiaâ€. Presedintele WACS a recomandat asociatiilor de bucatari membre WACS sa puna accent pe educarea chefilor in spiritul conceptului green: “Cum ajuta chefii planeta? E o intrebare pe care trebuie sa ne-o adresam. Putem porni de la lucruri simple, precum investitia in echipamente cu consum redus de energie, utilizarea produselor locale, achizitionarea produselor organice, reducerea portiilor de mancare, pentru a reduce risipa etc. Acest efort cu siguranta va dezvolta afacerile chefilor pe viitor. Sper ca chefii din intreaga lume sa participe la aceasta initiativa si sa incercam Ãimpreuna sa cream o lume in care traim mai bunaâ€.
World Association of Chefs’ Societies este o organizatie mondiala alcatuita din 93 de asociatii ale chefilor din intreaga lume, care a fost infiintata in anul 1928 la Sorbonna in Paris. in prezent, aproximativ 10 milioane de chefi de pe tot globul fac parte din WACS.