ETC: Gradul de ocupare a hotelurilor a scăzut în 16 ţări din Europa
16 țări din Europa, printre care și România, au înregistrat scăderi ale gradului de ocupare a hotelurilor în primele 5 luni ale acestui an, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeană de Travel, care analizează 26 de țări europene. Cea mai mare scădere a gradului de ocupare s-a înregistrat Grecia (-5,2%), iar cea mai spectaculoasă creștere a gradului de ocupare în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat Islanda (+18,7%), în timp ce în România gradul de ocupare al hotelurilor a scăzut cu 2,3% în primele 5 luni.
La nivel european, indicatorul de performanță hotelieră RevPAR a crescut cu 3,6% în primele 5 luni ale anului datorită unei creșteri de 3,3% a tarifului mediu zilnic (ADR), asta în ciuda unei creșteri modeste a gradului de ocupare, de doar 0,3% în primele 5 luni.
Pe regiuni, performanța hotelurilor din Europa de Est a rămas puternică și în prima parte a acestui an, iar RevPAR-ul a crescut aici cu 8,3% în primele 5 luni. În Europa de Nord cererea pentru hoteluri a crescut cu circa 2% în prima parte a anului.
Comparațiile cu primele 5 luni ale anului trecut indică faptul că multe țări performează bine. Mai multe destinații din Europa Centrală și de Est, inclusiv Republica Cehă, Ungaria, Estonia și Polonia au înregistrat creșteri de 10% și chiar peste acest procent, a indicatorului RevPAR. În afară de aceste țări, Islanda și Irlanda sunt singurele destinații care au mai înregistrat o creștere robustă în primele 5 luni ale anului, RevPAR-ul crescând aici cu 22%, respectiv 8%. Cu excepția Islandei toate aceste țări au înregistrat o creștere mare a indicatorului ADR, căci hotelierii au încercat să urce prețurile la vârfurile anterioare.
Acest tablou pozitiv este însă mult temperat de datele care arată că RevPAR-ul a scăzut în 8 din 26 de țări analizate, în primele 5 luni ale anului. Fragilitatea poate fi observată și în ceea ce privește gradul de ocupare al hotelurilor, 16 din cele 26 de țări analizate înregistrând un declin al gradului de ocupare în prima jumătate a acestui an. Țările care au înregistrat scăderi ale gradului de ocupare sunt: Grecia (-5,2%), Elveția (-3,9%), Țările de Jos (-3,3%), Italia (-3,3%), Lituania (-2,4%), Spania (-2,3%), România (-2,3%), Belgia (-1,6%), Franța (-1,5%), Norvegia (-1,3%), Danemarca (-1,1%), Finalnda (-1%), Portugalia (-0,9%), Turcia (-0,3%) și Austria (-0,3%).
Cea mai puternică creștere a gradului de ocupare s-a înregistrat în Islanda (+18,7%), Rusia (7,3%) și Polonia (6,6%). Deși creștere a fost pronunțată în aceste țări Marea Britanie rămâne lider la capitolul cel mai mare grad de ocupare al hotelurilor (peste 65%).