FPTR: Tarifele la cazare pe litoral vor creşte cu 7% anul viitor

person Horeca
access_time_filled

Tarifele la cazare pe litoral vor crește anul viitor cu 7%, pe fondul scumpirii utilităților și al devalorizării leului, potrivit reprezentanților Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care susțin că tarifele ar putea stagna dacă Guvernul ar scădea TVA la mâncare de la 24% la 9%.

Tarifele la cazare pe litoral vor creste în 2013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la începerea crizei. Hotelierii au sacrificat profiturile pentru a menține circulația turistică, iar toate majorările de prețuri ale utilităților și alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Creșterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro, majorarea prețului combustibilului pentru încălzirea apei, creșterile salariale, au fost suportate de hotelieri”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

cazarelitoralAcesta spune că majorările de preț preconizate pentru anul viitor la gaze, energie electrică și alimente nu mai pot fi suportate de către hotelieri.

„Din studiile FPTR reiese că majoritatea turiștilor care sosesc pe litoral în structuri clasificate solicită pachete de servicii care includ și masa. Pentru a putea menține tarifele neschimbate la aceste pachete, FPTR solicită Guvernului să introducă de urgență TVA redus de la 24% la 9% și la serviciile de masă vândute la pachet cu cazarea, așa cum se practică în toate țările europene. Această măsură va duce la creșterea vânzărilor de pachete de servicii, creșterea duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, mărind astfel încasările și, implicit, taxele și impozitele colectate”, a mai spus Răducan.

În prezent, serviciile de cazare cu mic dejun beneficiază de TVA redus la 9%. Pentru masa de prânz și cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adăugată este 24%.

restaurant

O noutate pentru anul viitor este generalizarea sistemului early booking și tot mai mulți hotelieri vor practica un sistem propriu de reduceri. Astfel, pentru cei care cumpără până în decembrie, reducerile vor fi de 50% din tariful întreg. Vor beneficia de reduceri, dar mai mici, de până la 30%, și turiștii care își vor cumpăra vacanțe la mare înainte de 31 martie 2013. În schimb, persoanele care se vor decide în ultimul moment să cumpere bilete la mare, ar putea scoate din buzunar chiar și cu 20% mai mult decât au plătit în acest an.

Oficialul FPTR a mai spus că pentru ca România să fie competitivă pe plan extern, soluția este recunoașterea incoming-ului ca export de servicii.

„Este mult mai profitabil pentru România să restituie TVA sau să dea prime de export agențiilor care aduc străini în țara noastră decât celor care exportă cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui să susțină aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decât spionarea turiștilor prin sistemul SIET”, a încheiat oficialul federației.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302