Hotelul Concordia va fi reabilitat
„Hotelul Concordia”, clădirea în care s-a pecetluit Unirea Principatelor, va fi reabilitat, a anunțat Primăria Municipiului București. Imobilul va avea funcțiunea de hotel, dar va cuprinde și săli de conferințe și evenimente.
“Primăria Municipiului București, prin direcțiile de specialitate, a luat toate măsurile, conform competentelor legale ce îi revin, astfel încât, clădirea monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei (fostul hotel „Concordia”), aflată în proprietate privată, să poată fi renovată cât mai rapid”, se arată în comunicatul Primăriei.
Astfel, de la preluarea mandatului actualei administrații, reprezentanții Primăriei Capitalei au ținut legătura cu proprietarul acestui imobil și au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgență procedurile premergătoare demarării lucrărilor.
„Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reușit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maxim două săptămâni va finaliza și documentația necesară obținerii autorizației de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului care va avea funcțiunea de hotel, dar va cuprinde și săli de conferințe și evenimente„, afirmă reprezentanții PMB.
“Primăria Municipiului București sprijină și va sprijini în continuare toți proprietarii de imobile monument istoric astfel încât, cât mai multe clădiri de patrimoniu din Capitală să fie renovate și repuse în valoare”, se mai arată în comunicatul PMB.
Hotelul Concordia este o clădire din București, situată pe strada Smârdan nr 39 și a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Romane și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al țării Românești după ce fusese ales domn al Moldovei. A fost construit în anul 1852 și avea 90 de camere.
în anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuță, a luat foc și a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902.
Arhitectul Șerban Sturdza a publicat, marți, pe pagina de Facebook, un manifest cu titlul „Rușine!”, adăugând fotografii cu ruina din centrul Bucureștilor.
Sursa foto: pagina de Facebook Șerban Sturdza.