Proiect hotelier controversat în Germania
Un complex de hoteluri imens început de naziști pe cea mai mare insulă a Germaniei, Ruegen, în 1936, a fost transformat într-un loc de distracție pentru turiștii veniți să se cazeze pe celebra insulă, situație care a generat nenumărate controverse în Germania.Â
Autoritățile locale împreună cu investitori privați de pe insula Ruegen au transformat gigantul complex Prora de pe insulă (actualmente cu o lungime de 4 km), început de naziști ca parte a programului lui Adolf Hitler – Forță prin Bucurie, într-un adevărat hostel pentru tinerii veniți în vacanță aici.
Complexul imens a fost construit în anii 1936 – 1939 și a fost promovat de KdF ca un resort de litoral cu o capacitate de 20.000 oameni. Totuși proiectul nu a fost niciodată finalizat, fiind stopat datorită războiului. În locul turiștilor, clădirea avea să găzduiască pe atunci oamenii care fugeau de atentatele cu bombă din Hamburg.
Guvernul local s-a alăturat unui grup de investitori pentru a renova complexul aflat în ruine și pentru a-l transforma într-o stațiune modernă de vacanță.
Anunțul, care urmează unor ani de dezbateri, a creat o aprigă controversă, criticii acuzând guvernul de neglijare a responsabilității sale, prin cedarea proprietății către investitori privați.
Juergen Rostock, președintele fundației New Culture, care promovează etica în privința monumentelor istorice, a apreciat proiectul ca scandalos, pentru că vizează organizarea unui loc de distracție într-o zonă istorică.