Taxa hotelieră scade în 2012 la 1%, la nivel naţional

person Horeca
access_time_filled

Începând cu 1 ianuarie 2012 taxa hotelieră va scădea la 1%, în toată țara, ca urmare a noilor reglementări privind Codul Fiscal, care uniformizează valorarea taxei hoteliere la nivel național. În Brașov de exemplu, taxa hotelieră scade de la 5% la 1%, ne-au declarat reprezentanții Direcției Fiscale Brașov, iar la Cluj, taxa hotelieră scade de la 4% la 1% din valoarea totală a cazării pentru fiecare zi de sejur a turistului.
„Datorită modificărilor din Codul Fiscal, se va aplica aceeași taxă pentru toate hotelurile, la nivel național. Pe noi ne ajută foarte mult, mai ales în condițiile în care Clujul avea taxa de 4%, una dintre cele mai mari din țară”, au transmis reprezentanții Asociației Hotelierilor Clujeni.

paturi

Modificarea Codului Fiscal în privința taxei hoteliere este privită ca o gură de oxigen  și de către hotelierii brașoveni. În anul fiscal următor, taxa hotelieră percepută pe raza municipiului Brașov va scădea de la 5% la 1%. Taxa hotelieră reprezintă un procent din valoarea totală a cazării pentru fiecare zi de sejur a turistului.
„Pentru șederea într-o unitate de cazare, CL instituie o taxă hotelieră în cotă de 1% din valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se încasează de persoanele juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea, odată cu luarea tulipîn evidență a persoanelor cazate”, se arată în ordonanța care modifică legea Codului Fiscal, menționată în referatul de aprobare a proiectului.

Guvernul României a aprobat, în ședința din 31 august 2011, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, unele măsuri pentru modificarea Codului fiscal, cu impact asupra turismului, printre care și scăderea taxei hoteliere și uniformizarea acesteia la nivel național.

Prevederi fiscale noi pentru operatorii din turism
Potrivit noului Cod fiscal, cota de impozit pentru clădirile cu destinație turistică care nu funcționează în decursul unui an calendaristic va fi de minumum 5% din valoarea de inventar a clădirii. O astfel de măsură, care să oblige proprietarii structurilor de cazare să facă investiții în aceste imobile și să le introducă în circuitul turistic, a fost cerută de ministrul Elena Udrea încă din anul 2009.
O altă decizie care să ajute la prelungirea sezonului turistic pe litoral este aceea de a reduce cu 50% impozitul pe clădirile și terenurile situate pe litoralul Mării Negre, deținute de persoane juridice și folosite în scop turistic pentru o perioadă de minimum 6 luni în cursul unui an calendaristic.
Totodată, pentru șederea într-o unitate de cazare, consiliul local va institui o taxă hotelieră de 1% din valoarea totală a cazării pentru fiecare zi de sejur a turistului.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302