10 reguli pentru un meniu de restaurant

person Horeca
access_time_filled

regulimeniurirestauranteMeniul contribuie într-o foarte mare măsură la succesul unui restaurant. Conținutul și design-ul unui meniu de restaurant necesită toată atenția celor care dețin/operează astfel de structuri, tocmai de aceea vă prezentăm 10 aspecte pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când vine vorba de meniul restaurantului dumneavoastră.

Având în vedere importanța meniului în economia unui restaurant, acesta trebuie să respecte următoarele reguli de bază, subliniază specialistul în restaurante Lorri Mealey pe site-ul about.com:

1. Meniul unui restaurant ar trebui să fie original. Mai mult sau mai puțin.

Meniul ideal de restaurant oferă un echilibru între feluri de mâncare unice/originale și feluri de mâncare preferate în mod tradițional.

2. Meniul ar trebui să fie versatil

Acest lucru înseamnă pur și simplu că niciun element din meniu nu ar trebui să fie folosit o singură dată. Dacă oferiți clienților rulou de homar proaspăt, asigurați-vă că veți include homar și în alte feluri de mâncare. în caz contrar, dacă nu vindeți niciun rulou de homar, carnea de homar se va strica, iar a arunca mâncare în bucătăria unui restarant este asemănător cu a arunca bani pe fereastră.

3. Meniul ar trebui să aibă un “food cost” corect

Pentru a menține profitul sus și prețurile accesibile pentru clienți, fiecare element din meniu ar trebui luat separat pentru a i se determina costul – suma reală care te costă să faci acel preparat. Ingredientele scumpe (precum homarul menționat anterior) echivalează cu meniuri scumpe. Acest lucru nu înseamnă că ingredientele pe care le comandați ar trebui să fie cele mai ieftine disponibile – calitatea este cel mai important aspect în crearea preparatelor din meniu! – dar trebuie să echilibrați costurile ridicate cu cele scăzute la capitolul alimente, pentru a avea o marjă de profit rezonabilă.

4. Felurile de mâncare din meniu ar trebui să fie ușor de preparat

Nimic nu va “împotmoli” mai rapid activitatea din bucătăria unui restaurant, în timpul grabei cu servirea mesei, decât felurile de mâncare complexe care necesită un timp lung de preparare. Felurile de mâncare din meniu ar trebui să fie ușor de preparat.

5. Meniul ar trebui să aibă un format ușor de citit

Fonturile greu de citit și prea mult text fac dificilă citirea meniului de către clienți. Păstrați design-ul meniului simplu și evitați să folosiți prea mult jargonul culinar.

6. Meniul ar trebui să aibă o dimensiune ușor de gestionat

Cerul nu este limita atunci când vine vorba de meniul unui restaurant. Evitați tentația de a oferi o selecție uriașă de elemente în meniu, altfel veți ajunge inevitabil să aruncați mâncare la sfârșitul serii. De asemenea, luați în considerare ce este capabilă bucătăria restaurantului dumneavoastră să producă.

7. Ar trebui să știți când să actualizați meniul

Niciun meniu de restaurant nu ar trebui “bătut în cuie”. Pentru a vă menține food cost-ul sub control și pentru a ține pasul cu celelalte costuri de operare a restaurantului, ar trebui să vă actualizați meniul cel puțin o dată pe an. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să rescrieți tot meniul sau să adăugați în întregime feluri de mâncare noi. Este pur și simplu un moment bun pentru a vă asigura că prețurile sunt așa cum ar trebui să fie și un moment bun pentru a evalua elementele din meniu și a le elimina pe cele care nu se vând.

10regulimeniurestaurant

8. Lucruri de evitat în meniu

Există o listă lungă de lucruri pe care trebuie să le evitați în meniul restaurantului, precum un font greu de citit sau un limbaj prea descriptiv.

9. Ar trebui să știți când să oferiți meniuri speciale

De sărbători precum Ziua Mamei sau Valentine’s Day luați în considerare un meniu special, cu preț fix, pentru a evita să puneți bucătăria în dificultate. Un meniu cu preț fix limitează numărul de feluri de mâncare disponibile la un anumit moment dat, ceea ce face mai ușor pentru bucătărie să servească un număr mare de mese într-un interval scurt de timp. Chiar dacă nu este o sărbătoare, un meniu cu preț fix acționează ca o acțiune de susținere a vânzărilor în timpul perioadelor cu trafic scăzut. Meniurile speciale de tipul “2 la preț de unul” sau un meniu de degustare de vinuri cu preț fix sunt modalități extraordinare de promovare pentru un restaurant și aduc oameni în locație chiar și în perioade economice dificile.

10. întotdeauna citiți meniul pentru a depista eventuale greșeli

înainte să printați meniul aruncați a doua și chiar a treia privire peste el, pentru a depista eventuale erori de scriere.

Nu uitați, meniul este un ambasador al restaurantului dumneavoastră!  

Articol apărut în ediția 73 a revistei Horeca România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302