20 de lecții de viață pe care le putem învăța de la un Chef

person Horeca
access_time_filled

ziuachefilorPutem învăța foarte multe lucruri despre viață de la oamenii care își petrec o mare parte din timp servindu-i pe alții, iar Chefii sunt niște profesori excepționali, de la care putem învăța o mulțime de lucruri, notează lifehack.org. Iată 20 de lecții de viață pe care le putem învăța oricând de la un Chef.

1.    începe întotdeauna cu sfârșitul în minte
Chefilor nu le place să irosească resurse prețioase precum timp sau efort. Ei vor să facă un lucru corect de prima dată. Ca atare, se focusează pe rezultatul pe care doresc să-l obțină și sunt atenți să nu rateze niciun detaliu în acest proces.

2.    Practica perfectă te face perfect
Nimeni nu devine un expert peste noapte, cu atât mai puțin Chefii. Ei știu că practica – practica făcută cu toată seriozitatea – va aduce cele mai bune rezultate. Aceștia vor munci la un plating de 100 de ori dacă asta înseamnă ca prezentarea să fie excelentă.

3.    “The show must go on”
Atunci când lucrurile merg rău, chefii apelează la inventivitate. Dacă întâmpină anumite probleme, aceștia caută noi modalități pentru a avea același rezultat, fără a-și afecta integritatea sau produsul final. 

4.     Ieși din zona ta de confort pentru a crește
Pentru ca afacerea să meargă bine chefii știu că trebuie să facă lucruri care nu intră neapărat în „fișa postului” și nu sunt descurajați de ideea de a munci un pic mai mult sau de a face greșeli.

5.    Evaluați-vă întotdeauna progresul
Chiar și atunci când știu că un preparat se gătește într-un anumit interval de timp, chefii verifică în permanență să vadă cum merg lucrurile și decid dacă se impun anumite ajustări de-a lungul procesului. Niciodată nu știi când o oportunitate de a ajusta lucrurile ar putea apărea.

6.    Dacă nu știi, întreabă
Nu e nimic mai rău decât să te dai drept atotștiutor și apoi să demonstrezi că de fapt nu le știi pe toate. Chefii au o grămadă de colegi inteligenți, apți de muncă în jurul lor. Dacă ei sunt nesiguri cu privire la un aspect precum un ingredient sau un proces, vor întreba pur și simplu. Ei sunt mai preocupați de atingerea excelenței decât de ego-ul lor.

7.    Nu îți fie teamă de eșec
Cunoscutul chef Jerome Browne spune că “fiecare eșec conține o lecție de viață”. Concediat de o firmă internațională de prestigiu la începutul carierei sale, pentru rezultate slabe, acesta a recunoscut că acest lucru “a dezvăluit un decalaj critic de performanță și m-a învățat să mă reangajez la excelență”.

8.    Echilibrul este un “Must”
Dacă comanzi un preparat greu precum friptura, probabil vei prefera să alegi lângă el un fel mai ușor. Chefii știu asta. De aceea creează meniuri care permit oaspeților să selecteze opțiuni care variază în greutate, textură, arome. Totul în viață necesită un echilibru. Dar a învăța să creezi opțiuni care fac mai ușor acest lucru este o abilitate importantă.

9.    Comunică cu claritate și încredere
Pentru că timpul este prețios, chefii își comunică nevoile cu claritate și încredere. Ai văzut vreodată un chef timid, retras? Nu. îi va fi imposibil să câștige respectul și să impună un nivel ridicat de performanță colegilor săi.

10.    Munca în echipă face munca de vis
Indiferent câte abilități ar avea un chef, este imposibil să dai rezultate fără sprijinul unei echipe competente.

11.    Câteodată, nu e vorba despre tine
Indiferent cât de briliant sau muncitor este un șef, el știe că la sfârșitul zilei, nu e vorba despre el. E vorba despre clienții lui. Le-a plăcut mâncarea? Au fost mulțumiți de calitatea ingredientelor? Ego-ul poate să îți întunece cu ușurință perspectiva, dar chefii știu că acest lucru este dăunător.

12.    Apreciază criticile constructive
Chefii primesc feedback în permanență și învață să-și cizeleze meșteșugul de la cei care știu mai multe în domeniu.

13.    Timing-ul este totul
Un fel de mâncare care a fost gătit prea mult sau prea puțin poate fi necomestibil. Din această cauză, chefii realizează că timing-ul poate face diferența între excelență și mediocritate.

14.    Găsește-ți scopul în pasiune
Chefilor chiar le place ceea ce fac. Ei se bucură să îi hrănească pe alții și să îi facă fericiți cu o mâncare delicioasă și bine prezentată. Asta îi trezește în zori și îi ține în picioare până târziu în noapte. Ai nevoie de scop și pasiune, dar trebuie să le ai pe amândouă dacă vrei să fii fericit.

15.     Èšintește progresul nu perfecțiunea!
Dacă te focusezi pe a face totul perfect vei fi dezamăgit de cele mai multe ori. Chefii se concentrează pe a face o farfurie un pic mai bine de fiecare dată, măsurând îmbunătățirea cu fiecare execuție. 

16.    Câteodată viziunea arată diferit în realitate
Fiecare Chef are o „poveste” cu un preparat despre care a crezut că va arăta ca o capodoperă, dar în realitate nu a arătat deloc așa. Este adevărat că uneori viziunea nu se potrivește cu realitatea, dar e ok! Continuă să visezi în stil mare. într-o zi va arăta așa!

17.    Experiența este cel mai bun profesor
Cineva îți poate spune cum se face un preparat, dar până nu intri în bucătărie și începi să îmbini ingredientele cu mâinile tale, nu vei știi niciodată cum să îl faci. Practica este cea mai bună modalitate de a-ți însuși o abilitate. 

18.    Urmează instrucțiunile
Succesul în bucătărie presupune ca lucrurile să se întâmple într-o ordine anume. Dacă te-ai decis să faci o prăjitură și ai uitat să pui ouăle vei avea o problemă. Chefii știu că a urma instrucțiunile este o componentă critică pentru un rezultat bun.

19.    Fă mai multe greșeli
Cea mai bună modalitate de a deveni mai buni în ceea ce facem este de a face greșeli mai des. Chefii le fac în fiecare zi, de la temperatură la timing, de aceea au ajuns să-și însușească detaliile meseriei lor atât de bine. Atunci când îți dai permisiunea de a greși îți dai permisiunea de învăța!

20.    Succesul este o călătorie, nu o destinație
Drumul către poziția de chef nu e ușor. Este un drum presărat cu provocări, competiție, dezamăgiri – și pentru unii, chiar eșec. Dar cei care au ajuns acolo înțeleg că valoarea succesului constă în călătorie, în acele experiențe unice care i-au ajutat să-și făurească destinul.

Sursă text: www.lifehack.org

Sursă foto: www.disneycareers.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302