4 priorități ale industriei restaurantelor din România

person Horeca
access_time_filled

prioritatiindustrierestauranteLegalizarea tipsului fiscal, modificarea legii privind munca sezonieră, învătământul profesional dual și promovarea meseriilor din industria HoReCa sunt 4 priorități de pe agenda Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA -, a precizat președintele asociației, Dragoș Petrescu, în deschiderea celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității.

“Legalizarea tipsului fiscal este un subiect foarte sensibil, pe care l-am adresat Ministerului de Finanțe. Astăzi, în România, nu poți să platești tips pe card, este un subiect de care ne lovim din ce în ce mai serios. Am călătorit de Paște în Israel. De ce acolo poți să plătești cu cardul tipsul și în aceeași secundă poți să scoți din casa de marcat întreaga valoare a tipsului netaxată și aceasta poate fi dată angajatului? Nu mă gândesc chiar atât de departe dar trebuie să găsim o soluție și noi”, a precizat președintele HORA.

Referitor la modificarea legii privind munca sezonieră, Dragoș Petrescu a subliniat că săptămâna aceasta sectorul restaurantelor a fost introdus în reglementările privind munca sezonieră.

“Avem o veste bună, marți s-a votat în Camera Deputaților, în sfârșit, ceea ce așteptam de multă vreme: sectorul restaurantelor a fost introdus în reglementările privind munca sezonieră și vom putea și noi să accesăm această oportunitate pentru perioadele de vară, pentru orice perioada sezonieră, să putem angaja în condiții speciale, temporar, oameni; este foarte important să folosim în condițiile crizei de personal această facilitate. O să urmărim situația și o sa informăm membrii HORA care vor fi metodologiile de aplicare a acestei legi”, a punctat Dragoș Petrescu.

învățământul profesional dual și implicarea industriei restaurantelor în procesul de înființare în licee a unor clase de profil este o altă prioritate a sectorului de restaurante. Președintele HORA a precizat că la acest capitol există o legislație perfectă în vigoare, iar acum inițiativa trebuie să aparțină operatorilor din industrie.

“îmi doresc să văd cât mai repede clase și avem o legislație perfectă în vigoare, îmi doresc să vedem clasele de pregătire în licee care să fie alocate industriei ospitalității – restaurantelor, hotelurilor -, dar munca asta și inițiativa trebuie să fie la noi. Avem legislație, trebuie doar să ne ducem la licee și să începem să ne pregătim oamenii încă de la vârsta de licean. Dacă vom dori să avem angajați în viitor”, subliniat Dragoș Petrescu.

Promovarea meseriilor din industria restaurantelor reprezintă, de asemenea, o prioritate pentru Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România. Este nevoie de o schimbare a percepției asupra acestor meserii, care nu mai trebuie să fie percepute doar ca niște joburi temporare ci ca pe niște meserii pe care le poți practica cu demnitate din tinerețe până la pensie, a precizat președintele HORA, care a adăugat că este nevoie în acest sens de o schimbare a imaginii industriei de restaurante.

“Trebuie să construim această industrie pe alte coordonate decât a fost ea construită înainte de 89 și chiar după 89, iar la baza industriei trebuie să fie etica; să ne despărțim de paradigma asta că în industria de restaurante lucrurile sunt cam gri, oamenii nu prea sunt tratați corect și se întâmplă lucruri neclare acolo. Și cred că este rolul nostru de a face ca această industrie să fie foarte transparentă și onestă. împreună putem fi puternici si putem schimba lucrurile”, a transmis președintele HORA operatorilor HoReCa. 

în prezent, în industria restaurantelor de la nivel național lucrează 117.000 angajați, dintre care 33.000 sunt în București.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302