Adrian Dimache, CCIpR: “Bucătărie italienească fără ingrediente italienești nu există”

person Horeca
access_time_filled

spagheteRestaurantele și produsele italiene prezente pe piața autohtonă sunt din ce în ce mai numeroase, bucătăria italiană fiind una dintre cele mai apreciate bucătării în rândul consumatorilor români, însă, din păcate, acest lucru a venit “la pachet” și cu o serie de “falsuri”, de restaurante și produse care imită bucătăria și produsele Made in Italy și induc consumatorii în eroare.

Bucătărie italienească fără ingrediente italienești nu există”, ne-a declarat astăzi Adrian Dimache, Secretarul General al Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpR), în cadrul  evenimentului Italian Wine & Food Day, organizat de Agenția Italiană pentru Comerț Exterior și CCIpR, sub patronajul Ambasadei Italiei la București. Reprezentantul CCIpR recomandă operatorilor de restaurante și bucătarilor să nu-și păcălească clienții și să folosească ingrediente italiene originale.

Sunt foarte multe restaurante care își dau nume italienesc. Faptul că îți dai un nume italienesc înseamnă că vrei să faci bucătărie italienească, iar bucătăria italienească nu este făcută numai din rețete, este făcută din ingrediente în primul rând. Bucătăria italienească este o bucătărie săracă dacă ne uităm la istoria ei și s-a bazat întotdeauna pe ingrediente din zona respectivă și, de obicei, pe ingrediente din curtea omului. Ingredientele sunt o chestiune fundamentală în bucătăria italiană. Trebuie să pornești de la ingrediente adevărate. Deja 50% din reușită o ai acolo: ingrediente originale, care trebuie cunoscute, în sensul că cine folosește ingredientele trebuie să le și cunoască; între Parmigiano și Grana este o mare diferență și atunci trebuie văzut de ce într-un loc se folosește Parmigiano și de ce în alt loc se folosește Grana Padano. Și așa la multe produse. Prima recomandare pentru bucătari este să folosească produse originale și, în al doilea rând, să le cunoască, să își dea seama cum se echilibrează într-o rețetă și cum trebuie folosite. Bucătărie italienească fără ingrediente italienești nu există”, ne-a declarat secretarul general al CCIpR.

Acesta ne-a mai spus că, pe lângă ingredientele folosite, este deosebit de important și modul de preparare și că “o pastă hiper fiartă” sau o friptură „well-done” nu au ce căuta într-un restaurant italian.

Mesajul meu pentru restaurante este: Nu vă păcăliți clienții! Să nu meargă pe ideea că pun un nume italienesc restaurantului și ulterior fac altceva decât bucătărie italienească. Un exemplu banal: o pastă prea fiartă nu mai este o pastă cum trebuie. Există multe restaurante cu nume italian, Bella Napoli, Ristorante Italiano ș.a, care îți oferă o pastă hiper fiartă și sosul făcut numai cu usturoi în loc de ceapă; acela e un restaurant care imită bucătăria italiană. Este altceva. Poți să faci un concept nou, să-l numești altfel, bucătărie italo-românească, nu știu…. Dacă nu-ți place pasta un pic mai tare asta este, nu comanzi. într-un restaurant în Italia dacă îi spui să îți facă pasta hiper fiartă îți spune: îmi pare rău eu nu ți-o fac așa. La fel și la friptură. Dacă tu ceri să ți-o facă bine prăjită îți spune: domne comandă altceva, asta se face numai așa, roșie înăuntru și atât. Asta înseamnă să respecți 100% bucătăria italiană. Nu poți să te adaptezi clientului. Clientul vine și, într-un anumit sens, se adaptează, el vine să guste bucătăria italiană. Ea este făcută în felul acesta, este într-un anumit fel. Abaterile devin transformări, care au un iz pur comercial. Noi recomandăm celor care fac bucătărie italienească s-o facă de-adevăratelea, să știe ce fac și să se informeze. Cine vrea s-o facă bine o face bine, asta am constatat”, ne-a mai declarat Adrian Dimache.

Acesta a ținut să felicite restaurantele certificate anul acesta cu distincția Ospitalita Italiana pentru faptul că nu se abat de la bucătăria italiană adevărată și folosesc doar ingrediente originale. “N-am găsit în aceste restaurante niciun produs care să nu fie italienesc”, a punctat Secretarul General al CCIpR, subliniind că există niște criterii foarte stricte pentru acordarea certificatului ‘Ospitalita Italiana’.

De menționat că Italia ocupă primul loc pe plan mondial cu cel mai mare număr de produse de calitate certificată: 282 Food și 523 Wine.

Restaurantele din România certificate anul acesta cu marca Ospitalita Italiana sunt: 

ospitalitaitaliana.jpg

Jammo by Chicca
Trattoria Verdi Aviatorilor
Trattoria Verdi Mendeleev
Trattoria Verdi Titan
La Terraza
Unico Vero
Osteria Gioia
Cantina Verde
Da Giulio
Modigliani
Caffe Citta
Cucina
Roberto’s
Nonna Mia
Terra e Fuoco
Silk Panoramic.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302