ANSVSA a intensificat controalele în restaurante și cantine
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a anunțat că au fost intensificate controalele la nivel național în restaurante și cantine.
Astfel, în perioada 18 iunie – 18 iulie, au fost verificate un număr de 3994 de unități, dintre care 3191 restaurante și 803 cantine.
Potrivit ANSVSA, ca urmare a neconformităților identificate au fost dipuse următoarele măsuri:
- Â au fost emise un număr de 9 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 5 ordonanțe de interzicere a activității, la unități de tip restaurant;
- au fost acordate 158 de amenzi, dintre care 143 de amenzi la unități de tip restaurant și 15 amenzi la unități de tip cantină, în valoare totală de 148.800 RON;
- Â au fost aplicate 283 de avertismente.
Totodată, a fost reținută oficial o cantitate de 530 kg de produse alimentare, în valoare de 2.033 RON.
Principalele deficiențe constatate, ca urmare a acestor controale, au fost:
- Â depozitarea și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare
- Â întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare, a echipamentelor și ustensilelor de lucru
- etichetarea necorespunzătoare
- Â lipsa programului de autocontrol și nerespectarea frecvenței de recoltare a probelor
- Â lipsa instruirii personalului angajat
- Â necompletarea la zi a graficelor de temperatură, în spațiile de depozitare și comercializare a produselor alimentare
- Â Â neasigurarea unei protecții eficiente împotriva pătrunderii insectelor
- Â Â lipsa documentelor de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor
- Â Â lipsa buletinelor de analize la punctul de lucru,
- programul HACCP (Analiza Riscului și Punctele Critice de Control) incomplet.