Hospitality Culture Institute: Sectorul HoReCa se pregătește de o revenire în V în 2021, punctul de jos fiind iarna aceasta
Piața de food&drinks service (restaurante standard, fast-food, cafenele, cantine, pub-uri și supermarket-uri) se va dubla în 2021 la 20 miliarde de lei, dublu față de 2020, dar în scădere cu 20% față de 2019, conform estimărilor Hospitality Culture Institute.
Astfel, potrivit Hospitality Culture Institute, trendurile industriei ospitalității nu vor mai fi influențate doar de evoluția pandemică, ci și de o serie de factori pozitivi care țin și de strategia de business.
“Antreprenorii și investitorii din industria ospitalității s-au adaptat și găsesc în fiecare lună metode noi de a-și ține business-urile în picioare. Sectorul HoReCa se pregătește pentru o revenire cu adevărat în V în 2021, punctul de jos fiind iarna aceasta. Industria ospitalității nu poate să scadă mai jos de atât, acesta reprezentând, în același timp, un moment ideal pentru cei ce doresc doresc să investească în sector. Principalii vectori de creștere ai pieței de food service în 2021 vor fi dezvoltarea delivery și take-away și deschiderea interioarelor și a restaurantelor hotelurilor care au fost închise 6 luni anul acesta”, a declarat Florin Maxim, fondator al Hospitality Culture Institute.
Hospitality Culture Institute a lansat ediția a patra a research-ului național de food&drinks service și ediția a doua a celui mai mare research pe turism din România și sindicalizează cele două studii până pe 15 decembrie.
Cercetările se vor realiza în 5 orașe din România: București, Timișoara, Cluj, Iași și Brașov cu peste 1000 de interviuri telefonice. Scopul acestui studiu este de a explora perspectiva consumatorilor în ceea ce privește consumul de mâncare și băutură în afara casei, dar și zona de delivery, fiind singurul studiu ce conține date și despre acest segment încă din 2017.
Sectorul delivery reprezintă 50% din totalul pieței de food service
Dacă în 2019 sectorul de delivery reprezenta doar 10% din industrie, în doar 6 luni de la izbucnirea crizei sanitare acest sector s-a triplat și poate absorbi peste 40% din piața HoReCa în prezent, potrivit calculelor Hospitality Culture Institute.
Astfel, dacă în 2020 sectorul delivery a reprezentat 50% din totalul pieței de food service, în 2021 ponderea va fi de 30% în contextul în care celelalte sectoare de activitate vor crește ca pondere.
Potrivit Hospitality Culture Institute, criza a împărțit jucătorii din industrie în trei categorii:
Antreprenorii care s-au luptat să-și țină brandul viu și în permanent contact cu consumatorii, identificând soluții și oportunități de vânzare. Aceștia se vor constitui în viitoarele staruri ale industriei anul viitor. Surplusul de venituri pe liniile identificate în criză, peste cel generat de activitatea obișnuită, va fi baza dezvoltării pe orizontală în contextul revenirii economice.
Investitorii pe care iarna i-a luat prin surprindere și care nu vor reuși să redeschidă în primăvară pentru că au consumat toate resursele de voință și bani.
Antreprenorii care au închis operațiunile la începutul pandemiei și care vor deschide în 2021 sub alt brand, o formulă nouă și care vor reprezenta pepiniera pentru noua HoReCa.
De asemenea, marii câștigători ai crizei vor fi restaurantele mici, love brandurile care s-au reinventat și au trecut la take-away și delivery, și care vor câștiga cu 30-40% mai mult decât înainte de criză (profitabilitate, nu cifra de afaceri).