Începe Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber 2013

person Horeca
access_time_filled

concursgatitCampionatul Internațional de Gătit în Aer Liber 2013 începe pe 30 martie la Iași, prin Cupa Moldovei în Gastronomie, care se va desfășura pe parcursul a două zile, în Piața Unirii și în incinta hotelului Unirea, și aduce o serie de noutăți precum organizarea în premieră a Campionatului Național de Pizza.

Ediția de anul acesta a Campionatului de Gătit în Aer Liber cuprinde 3 etape: Iași (30-31 martie), Arad (1-2 iunie) și Cluj-Napoca (6-8 septembrie). Competiția culinară se adresează atât specialiștilor (maeștri ai artei culinare, bucătari) cât și amatorilor (celor pasionați de gătitul în aer liber).

Categoriile la care se pot înscrie bucătarii la Cupa Moldovei în Gastronomie de săptămâna viitoare sunt:

A.  Moldavian’s Challenge Cup – Individual (categorie dedicată bucătarilor profesioniști). Bucătarii se vor întrece pentru marele titlu participând la 4 secțiuni, după cum urmează: etnic, pui, porc, pește. Timpul alocat fiecărei categorii de concurs este de 60 de minute (45 de minute pentru preparare, 15 minute pentru curățenie).
B.   Master of Flames (pentru bucătarii amatori) ” 2 categorii de concurs: sâmbătă ” ciorbe și duminică ” fel de bază. Ingredientele sunt oferite în formă de black box, competitorii fiind obligați să anunțe rețeta în 20 de minute de la startul competiției.
C.  Campionatul Național de Pizza ” premieră absolută la Iași. Competitorii nu vor plăti taxa de înscriere, ingredientele necesare preparării a două pizza vor fi aduse de către aceștia.
D.  Expoziție de artă culinară (dedicată atât profesioniștilor cât și amatorilor)  ” în Sala „Alexandru Ioan Cuza” de la parterul hotelului Unirea, cu începere de la ora 10.00. Publicul va avea ocazia să admire sâmbătă prezentări de antreu, desert, iar duminică patiserie, pește și carving.

Juriul Cupei Moldovei în Gastronomie este format din membri marcanți ai bucătăriei internaționale: Guido de Bono ” președintele Asociației Bucătarilor din Malta, Spiros Dimitriou ” vice președinte al Asociației Bucătarilor din Serbia, Jyrki Yli Uotila ” Președintele EUROTOQUE Finlanda, Elena Shramko ” maestro cofetar din Rusia, Jovica Djurdjevic Giorgio ” maestru în arta culinară din Elveția, Ralf Meneghini ” maestro patiser Germania, Zoran Stanisavljevic ” Președintele Asociației Bucătarilor din Istria și Dragan Djuric ” maestru în arta culinară din Serbia.

Campionatul Național de Pizza ” o premieră în România

cupamoldoveiingastronomie

A.C.E.E.A. împreună cu Zahăr Mărgăritar, Bilancia și Pizza Chef Claudiu Toader vor lansa pentru prima dată în România Campionatul Național de Pizza. Etapele campionatului de pizza vor avea loc în cadrul etapelor Campionatului de Gătit în Aer Liber (Cupa Moldovei, Cupa Aradului, Cupa Polus Cluj), iar finala va avea loc la București la finalul lunii septembrie 2013. La fiecare etapă se vor califica pentru finală cei care vor urca pe primele 3 trepte ale podiumului (locurile 1,2,3). Juriul competiției va fi compus numai din maeștri străini: Malta, Finlanda, Elveția, Germania, Serbia. Chef Claudiu Toader va fi alături de concurenți oferindu-le consultanță privind regulamentul de participare, criteriile de evaluare, tehnicile de preparare etc.

Programul Campionatului de Pizza

Sâmbătă, 30 martie 2013 ” se vor efectua înscrierile concurenților la fața locului. Lista înscrierilor va fi completată de către Claudiu Toader. Concurenții vor avea ocazia să discute cu Pizza Chef Toader în prealabil toate detaliile despre regulamentul concursului.
Duminică, 31 martie 2013 ” se va desfășura competiția începând cu orele 12.00. În seara zilei de dumincă va fi ceremonia de premiere a concurenților (în jur de orele 21.00).

Tot în cadrul Cupei Moldovei se vor organiza cursuri dedicate bucătarilor profesioniști: un curs de patiserie, finger food și tehnici pentru competiții internaționale susținut de Master Chef Ralf B. Meneghini (Germania) și un curs despre deserturi susținut de Master Chef Elena Shramko din Rusia.

Pentru mai multe informații despre aceste cursuri dar și pentru înscrieri la Cupa Moldovei în Gastronomie puteți să o contactați pe Teodora Negoiță, la telefon 0731.342.279.

Gazdele evenimentului de la Iași sunt: Antonio Passarelli, Justinian Radu și Filip Vasilescu.

Despre Campionat
Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber este organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A) și își propune să aducă în România conceptul de „bucătărie-cultură”. Conceptul își propune să scoată bucătarul din spațiul său tradițional de lucru, transformându-l într-o vedetă, iar celui pasionat de gătit, să-i stimuleze imaginația, să-i ofere ocazia să-și exerseze talentul, altfel decât o face de obicei. Campionatul le oferă, astfel, bucătarilor profesioniști și amatory oportunitatea de a se întâlni și de a da frâu liber creativității (nu este impusă tematica în competiție).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302