Noi nereguli descoperite de IGSU în cluburi, baruri și discoteci

person Horeca
access_time_filled

controalecluburiInspectoratele pentru situații de urgență au derulat în perioada 23 noiembrie – 1 decembrie a.c. o serie de acțiuni de verificare la obiective cu afluență de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf/spectacol și mall-uri, în scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, se precizează într-un comunicat al IGSU.

în cadrul acestor activități, au fost angrenați 1124 pompieri (inspectori de prevenire și personal din subunitățile de intervenție), 380 reprezentanți ai inspectoratelor de poliție, 353 reprezentanți ai inspectoratelor de jandarmi și 64 reprezentanți ai altor autorități cu atribuții de control.

Astfel, în perioada menționată s-au executat 700 controale la operatori economici din domeniul alimentației publice, unde au fost constatate 2641 deficiențe, dintre care 354 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. în urma acțiunilor de control preventive, au fost aplicate 1987 sancțiuni contravenționale (1317 avertismente și 670 amenzi contravenționale), în cuantum de 5.089.315 RON.

Principalele nereguli identificate în teren au constat în: deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, organizarea activității de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizației de securitate la incendiu, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis și a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum și cele referitoare la reglementarea fumatului.

Totodată, cu prilejul controalelor executate în perioada 5 noiembrie- 2 decembrie a.c., au fost depistate 84 încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu, situație care a generat aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor la operatori economici care desfășoară activități în domeniul alimentației publice și de agrement din județele Argeș, Arad, Bacău, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Giurgiu, Ialomița, Mureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Teleorman, precum și zona București-Ilfov.

Concomitent cu activitățile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităților operative de intervenție au efectuat 640 de acțiuni de recunoaștere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.

Pe durata derulării activităților, personalul specializat al inspecțiilor de prevenire a desfășurat 231 exerciții de evacuare la care au participat peste 2.200 de persoane.

Simultan cu activitățile preventive, asigurarea unui răspuns adecvat în situații de urgență reprezintă o prioritate pentru IGSU, se precizează în comunicat. în plan operațional, în perioada 23 noiembrie – 1 decembrie a.c. au fost derulate 9.404 intervenții, în creștere cu 13% față de perioada similară a anului trecut. Un procent de 76 % dintre acestea au reprezentat intervențiile serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare, urmat de incendii -5% și alte situații de urgență. în cele nouă zile, au fost asistate medical peste 7000 de persoane.

“Activitatea pompierilor salvatori se desfășoară în sprijinul și pentru cetățean, principalele obiective ale instituției noastre fiind eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionarea situațiilor de urgență. Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite este necesară dezvoltarea culturii de securitate în rândul populației, activitate ce vizează reducerea numărului situațiilor de urgență, care de cele mai multe ori se soldează cu victime omenești și pagube material”, precizează reprezentanții IGSU.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară, permanent, activități orientate spre siguranța cetățeanului, pe cele două componente specifice, prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile acestora.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302