România va găzdui în 2015 Adunarea Generală a Asociației Sommelierilor din Europa

person Horeca
access_time_filled

somelieriÎn perioada 21-25 octombrie 2013, la Chișinău s-au desfășurat lucrările celei de-a IV-a Adunări Generale a Asociației Sommelierilor din Europa (ASE). Membrii asociației sunt somelieri care activează în restaurante celebre și în rețele vinicole, dar și profesori și formatori din școli cu profile profesionale din industria ospitalității din Franța, Italia, Louxemburg, Elveția, Belgia, România, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, Marea Britanie și Moldova.

În fiecare dintre aceste țări sunt deschise Ambasade ale ASE, conduse de câte un Ambasador. Țara noastră a fost reprezentată de către somelierul Sergiu Nedelea, Ambasadorul ASE în România.

Delegația ASE care a participat la Adunarea Generală de la Chișinău a cuprins 32 de somelieri, profesori și formatori în domeniul someleriei, precum și colecționari privați de vinuri, dar numai Ambasadorii statelor membre au participat la lucrările propriu-zise ale Biroului executiv al ASE.

Astfel, între problemele discutate, Thierry Corona, președintele ASE, a prezentat stadiul demersurilor efectuate pe lângă Parlamentul European pentru acordarea Certificatului de Somelier European.

De asemenea, au fost prezentate demersurile ASE pe lângă Vincent Peillon, ministrul francez al Educației, pentru introducerea în învățământul secundar a unor ore de cultură a viei și vinului, urmând ca orele de degustare practică a vinului să fie introduse după împlinirea vârstei de 18 ani. Experiența franceză, cu evidente efecte benefice în privința culturii consumului de vin, ar putea fi extinsă și în ale state membre UE, prin aportul Ambasadelor ASE. Pentru întărirea disciplinei în cadrul organizației, s-au luat adoptat unele măsuri atât în relația dintre Ambasade și conducerea centrală a ASE, cât și în întărirea rolului Ambasadorilor de coordonatori ai activității ASE în țările pe care le reprezintă. 

În același context s-a decis ca următoarea Adunare Generală, din 2014, să se organizeze în Portugalia, urmând ca în 2015 gazda să fie România. Până acum, Adunările Generale precedente au fost organizate în Georgia, Olanda și Italia.

Atât Thierry Corona, președintele ASE, cât și Brigitte Leloup, vicepreședinte al ASE, au apreciat pozitiv rezultatele vizitei în Republica Moldova, aducând mulțumiri atât lui Mihai Druță, Ambasadorul ASE în R. Moldova, cât și lui Diana Lazăr, Director de Program în cadrul USAID-Moldova și lui Sergiu Ghețiu, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare. Delegația ASE a vizitat celebrele crame de la Mileștii Mici (cea mai mare colecție de vin din lume, 1.500.000 sticle) și de la Cricova (cea mai mare pivniță din lume, peste 250 km de galerii subterane). De asemenea au fost organizate vizite și degustări la principalii producători din R. Moldova: Purcari-Bostavan, Acorex, Vinaria din Vale, Chateau Cojușna, Mimi, Gitana Winery, F’Autor, Chateau Vartely ș.a.

În urma acestui program, Brigitte Leloup, vicepreședinte al ASE, sommelier din Franța, a declarat că „noi dorim să vedem vinurile moldovenești pe piața mondială, alături de cele franceze, italiene și spaniole”. La rândul său, Thierry Corona, președintele ASE, Chef sommelier la „Casino 2000” în ducatul Luxemburg, care deservește opt restaurante cu 1000 de consumatori zilnici, a afirmat că ar fi interesat să introducă vinurile moldovenești în meniul acestora.

asociatiasommelieriloreuropaViceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Ghețiu, a declarat că, începând cu 2014, strategia de promovare a vinurilor moldovenești va fi una mai insistentă, în special prin redirecționarea exportului către noi piețe, precum cele din China sau Japonia. Pentru a pune planul în aplicare, autoritățile vor crea un fond special.

Adunarea generală a ASE a adoptat o rezoluție prin care condamnă restricționarea importului de vinuri moldovenești în Federația Rusă. Asociația a decis să-și ofere tot sprijinul prin implementarea acțiunilor ce vor promova cultura consumului de vin, profesia de somelier în Republica Moldova, dar și să contribuie la formarea imaginii vinurilor moldovenești pe piața Uniunii Europene.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302