Sfaturi de la bucătarii UFS pentru un meniu fără alergeni
Alcătuirea unui meniu bine conceput și organizat este un lucru dificil de realizat mai ales atunci când trebuie să ai în vedere includerea unor preparate speciale (pentru clienții cu alergii, pentru cei care țin o dietă sau pentru copii). Știați că aproximativ 2-4 % dintre adulți și 6% dintre copii suferă de un anumit tip de alergie alimentară? Acestea intervin atunci când sistemul imunitar al corpului atacă din greșeală o proteină alimentară. Există, totuși, diferențe între alergii și intoleranță (în acest caz, organismul nu este capabil să digereze anumite alimente).
Iată câteva sfaturi practice, de la bucătarii Unilever Food Solutions, pentru prepararea unor feluri de mâncare adecvate pentru clienții cu alergii.
Înainte de orice, trebuie să știți că persoanele cu alergii alimentare au nevoie de informații exacte despre ingredientele din preparate pentru a putea decide corect ce să comande. Așa că, alcătuiți un meniu ușor de înțeles cu detalii clare legate de ingrediente și de modul de preparare.
Pentru a evita reacțiile alergice, informați-vă clienții că este necesar să menționeze în prealabil dacă trebuie să se facă schimbări speciale pentru prepararea unui anumit fel de mâncare.
Evitați contactul dintre alimente atunci când gătiți sau serviți preparate! De exemplu: la preparatele de tip bufet apare riscul amestecării cu alte ingrediente.
Simpla îndepărtare a ingredientului nociv dintr-un preparat nu înseamnă rezolvarea problemei (înlăturarea alunelor de pe înghețată sau a brânzei de pe friptură). Cea mai bună soluție este să anulați comanda și să o preparați din nou.
Identificați alergenii din locurile neașteptate pentru a evita surprizele! Deserturile pot conține nuci, însă puteți folosi fructe ca alternativă. Fiți atent la ce conține fiecare sos! De exemplu: sosul Worcestershire poate conține pește, iar sosul de grătar poate conține alergeni precum pecan.
Cum înlocuiți cel mai des întâlniți alergeni?
Laptele de vacă poate fi înlocuit cu lapte de soia sau cu apă, iar la rețetele de dulciuri, cu suc de fructe.
Crustaceele sau peștii cu carapace pot fi substituiți cu peștele afumat, iar făina de orez poate fi folosită în locul făinei de soia sau de grâu.
Ouăle pot fi schimbate cu piureul de banane, pentru gătit, iar pentru mâncărurile aromate, tofu sfărâmat care are același efect.