Fonduri europene pentru valorificarea potențialului turistic al orașului Agnita

person Horeca
access_time_filled

restaurarecentruagnitaPână la sfârșitul anului 2015 Centrul istoric al orașului Agnita va fi restaurat printr-un nou contract de finanțare nerambursabilă semnat marți, 30 septembrie a.c, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul „Agnita Medievală – restaurarea centrului istoric și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural în vederea creșterii atractivității turistice a orașului Agnita” cu o valoare totală de 24,13 milioane lei, urmărește ca pe parcursul celor 15 luni de implementare să revitalizeze spațiul urban din centrul istoric al orașului, se precizează într-un comunicat al ADR Centru.

Prin contractul de finanțare nerambursabilă semnat de către reprezentanții orașului Agnita și ai ADR Centru, se alocă o sumă de 17,88 milioane lei fonduri din partea Uniunii Europene și a Guvernului României, pentru realizarea activităților.  

Centrul istoric al orașului Agnita ce intră în reabilitare, cuprinde un număr de 17 imobile de patrimoniu cultural, un muzeu și o biserică evanghelică fortificată. Proiectul finanțat prin domeniul 5.1 al Programului Operational Regional, ce alocă fonduri pentru restaurarea patrimoniului cultural din Regiunea Centru și a infrastructurii conexe, are o valoare totală de 24,13 milioane lei, din care 17,88 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate, iar diferența dintre celor două sume reprezintă contribuția financiară a beneficiarului și cheltuielile de TVA.

Acest proiect își propune valorificarea potențialului turistic și protejarea identității culturale și naturale a zonei, atât pentru populația din oraș, cât și din județ și pentru turiștii ce poposesc în zonă. Lucrarile de reabilitare ale proiectului, prevăzute în proiect, vizează amenajarea Pieței Republicii, a Pieței Bisericii, reabilitarea pasarelei și a rampelor de acces, precum și a străzilor Mihai Viteazu, 1 Decembrie, Aurel Vlaicu și strada Nouă. Tot din bugetul proiectului, beneficiarul prevede executarea de lucrări de restaurare a ansamblului Bisericii Evanghelice fortificate, precum și lucrări de restaurare și dotare a Muzeului de istorie „Valea Hârtinbaciului”.

Dezvoltarea turismului în Agnita, reprezintă un pas în plus făcut în direcția dezvoltării durabile a orașului și a satelor învecinate. Agnita este singura localitate urbană pe o rază de 40 km, fiind astfel un pol de dezvoltare pentru localitățile învecinate. Prin acest proiect, Primăria orașului Agnita se află la cel de-al doilea contract de finanțare nerambursabilă realizat prin fonduri Regio. Primul proiect, cu o valoare totală de peste 25 milioane lei, a alocat fonduri pentru refacerea arterei principale din oraș. Proiectul semnat azi, se alătură celorlalte proiecte finanțate prin programul Regio pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural al Regiunii Centru. Prin cele 8 contracte de finanțare nerambursabilă semnate până în prezent, investim 32,63 milioane euro fonduri nerambursabile pentru restaurarea unor obiective turistice cum sunt Cetatea de la Râșnov sau din Alba Iulia, Cetatea din Târgu Mureș, Muzeul Astra din Sibiu și alte 18 biserici fortificate din Regiunea Centru„, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sursă foto: www.wikimedia.org

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302