Sezonul estival 2021, încotro?

person Horeca
access_time_filled

După primele luni ale anului, suntem din nou într-un impas, eu una mă simt de parcă aș fi într-un sens giratoriu și nu găsesc direcția pe care ar trebui să merg. Și în timp ce mă tot învârt, mă gândesc că dacă mie îmi e așa de greu, cum ar trebui să le fie celor direct implicați în business-urile din domeniul HoReCa.

Este foarte greu de scris despre piața muncii în HoReCa într-o manieră clară, rațională și constructivă, cel puțin pentru perioada imediat următoare. Cum va fi sezonul estival, cum ne pregătim și mai ales cu cine vom lucra? Sunt cel puțin trei întrebări la care ne e greu, nouă, specialiștilor în HR, să răspundem cu precizie. Pe de altă parte, la fel de îngrijorați sunt și angajații, care au aproximativ aceleași întrebări: cum vom lucra, dacă vom lucra, unde ne putem duce să ne desfășurăm activitatea și să fim “safe”, să știm că avem măcar 3 luni consecutiv un loc de muncă sigur.

„Nu știm“, este cel mai onest răspuns dar și cel mai ingrat. Vremuri grele am mai trăit, dar măcar nu erau atât de imprevizibile. Așadar, încotro ne îndreptăm pașii în vara lui 2021?

sezonestival2021

Cel mai probabil ne vom împărți între hotelurile de la mare, pensiunile din țară, delivery și terasele din marile orașe. Dacă ne uităm la vara anului trecut, aceste zone au avut cele mai mici fluctuații și cel mai mare grad de ocupare. Zonele de spa, cele destinate sănătății sau altele de gen, au încă un grad de risc foarte crescut, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Pe ce mizăm? Pe faptul că la toți ne e dor să ieșim, să socializăm, să ne bucurăm de tot ce înseamnă relaxare. Și atunci știm sigur că nu vom duce lipsă de oameni care să ajute business-urile mai sus menționate să funcționeze, să se ridice. Ne mai trebuie doar răbdare și suport pentru a rezista până când începem să ne mișcăm din nou.

Anul trecut, odată cu răspândirea acestui virus, ne era tuturor teamă de faptul că oamenilor le va fi poate frică să mai iasă din case, să intre într-un restaurant sau într-un hotel. Astăzi, dorința de a face cât mai multe din lucrurile care ne făceau plăcere odinioară se acutizează cu fiecare oprire sau frână pe care suntem nevoiți să le punem.

litoral2021

Ce nu știm astăzi ține de numărul afacerilor care vor reuși să supraviețuiască, câți oameni vor mai rămâne în HoReCa să lucreze și să se dezvolte. Câți vor mai avea puterea financiară să aibă răbdare ca totul să treacă? Nu e simplu deloc, pentru că în timp ce pandemia a adus după ea îngenuncherea domeniului ospitalității, piața de muncă din alte domenii a explodat.

Calitatea celor care vin la interviuri pentru diverse joburi, în ultima vreme, a crescut considerabil. Oameni de care altă dată nu ne puteam apropia, pentru că alegeau mai mereu calea unui job în afara țării, astăzi vor să rămână acasă, vor să stea lângă familii și să își găsească un job stabil aici. De ce? Pentru că în ciuda tuturor restricțiilor, se pare că România este una din puținele țări “blânde”. Sunt țări care au închis de mai bine de 6 luni, fără a fi deloc permisive, unde oamenii nu pot ieși din case decât la job și la magazine, atât. Oamenii își pierd locurile de muncă și desigur cei care rămân sunt cetățenii țării respective.

Astfel, românii care plecau în afara țării în perioada asta, pentru a pregăti sezonul estival la alții, astăzi aleg să rămână în țară dacă angajatorii români sunt capabili să le ofere o alternativă corectă. Factorul social contează foarte mult, nevoia de a fi aproape de familie, de prieteni, toate acestea cântăresc în decizia de a pleca sau nu în afara țării. Dacă e să luam ceva bun din toată nebunia asta dată de pandemie, acesta este poate cel mai valoros lucru. Avem oportunitatea de a ne păstra oamenii buni în țară. Și nu din considerente financiare, ci din cele emoționale, sociale, familiale. Trebuie doar să fim corecți unii cu alții și pârghiile se pot lega. Realist vorbind, singura concurență reală este dată doar de joburile pe vasele de croazieră, dar sigur se găsesc motive pentru a-i face să rămână aici, lângă cei dragi lor.

angajatihoreca2021

Criza dată de pandemie ne aduce și oportunități, asta e clar, ține mult de fiecare dintre noi cum privim lucrurile și cum o gestionăm. Cea mai mare provocare rămâne însă cea dată de nesiguranța vremurilor pe care le trăim și de perspectiva unui viitor sigur, imediat.

Anul ăsta sigur va fi cel puțin delicat, cu un sezon estival restrictiv, în care focusul va fi pe a ține aproape oamenii buni, pe a găsi diverse căi prin care să îi putem păstra în domeniu, să nu facă pasul spre reconversie profesională.

Spuneam în articolul trecut că deja a crescut numărul celor care au ales să își schimbe meseria, să o ia de la zero în IT sau în alte domenii care nu au nicio legătură cu ospitalitatea. Sunt nevoiți să facă asta, pentru că fiecare se gândește la păstrarea veniturilor necesare traiului zilnic.

Pe de altă parte, nu este simplu nici pentru angajatori, care își doresc să păstreze oamenii, dar sunt în situația de a nu avea posibilitatea financiară să o facă. Nu ai cum să asiguri salarii atunci când veniturile rămân zero luni de zile. Indiferent câte ajutoare ai primi!

Să sperăm ca vom trece peste perioada asta și că vom reuși să “reînviem” domeniul HoReCa, să îl facem așa cum știm că poate fi, un domeniu viu, activ și provocator!

Articol scris de Aida Chivu, Owner HR Boutique, pentru ediția 102 a revistei Horeca România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302